Bölüm 1: Radyasyon Bilgisi PDF Yazdır e-Posta
Pazartesi, 27 Haziran 2016 13:27

Doğan Bor, Ankara Üniversitesi, Fizik Mühendisliği Bölümü

Bu bölümde radyasyon kaynakları, radyasyonun madde ile etkileşmesi ve radyasyon birimleri kısaca açıklanacaktır. Radyasyon ölçümlerinin amaçları, genel prensipleri ile şiddetinin, türünün ve enerjisinin ölçülmesinde kullanılan dedektörler tartışılacaktır. Eşdeğer ve etkin dozun belirlenebilmesi için kullanılan yöntemlere değinilecektir. Radyasyonun ölçülmesinde karşılaşılan genel sorunlar ve bazı dedektörlere özgün problemler tanıtılacaktır. Kişisel doz ölçümlerinde kullanılan dedektörler kısaca verilecektir.