Kızılaltı Fiberler ve Yapay Burunlar PDF Yazdır e-Posta
Perşembe, 08 Mayıs 2014 20:02

F. E. Öztürk, Bilkent Üniversitesi, Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Araştırma Merkezi

Fiber teknolojisi denildiğinde genellikle ilk düşünülen günümüzde çok yaygın kullanılan fiber optik teknolojileridir. Aslında optik fiberlerin yanı sıra elektromanyetik spektrumun farklı yerlerinde ve farklı temel prensiplerle ışığı ileten birçok fiber teknolojisi vardır ve bunlar lazerler, mikro-akışkan araştırmaları, mikro ameliyatlar ve sensörler gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Bu fiber teknolojilerinden biri olan Bragg fiberler, ışığı içlerinde bulunan dielektrik aynalar vasıtasıyla taşırlar. Dielektrik aynalar ardışık olarak dizilmiş farklı kırılma indisli iki malzemeden oluşan katmanlardır. Bu katmanların kalınlıkları ve kırılma indisleri ayarlanarak dielektrik aynanın elektromanyetik spektrumun istenilen bir dalga boyu aralığında (fotonik bantta) ışığı yansıtması sağlanabilir. İçlerinin boş olması ve optik fiberlerdeki gibi tam iç yansımaya dayanmayan farklı iletim mekanizmaları Bragg fiberleri yüksek şiddette lazer ışığının iletilmesinin yanı sıra sensör ve yapay burun uygulamaları için sıradışı bir alternatif olarak ortaya çıkarır. Henüz gelişmekte olan yapay burun teknolojileri ise canlılardaki koku alma mekanizmasını taklit ederek değişik ortam şartlarında çok sayıda kimyasalı hassas olarak tanıyabilmeyi amaçlar. Bu yazı, bir fotonik band fiber tipi olan Bragg fiberler ve onların optoelektronik yapay burun geliştirilmesinde kullanımı üzerinedir.