İçerik Tıklama Görünümü : 190769
BHÇ'nin Güvenliği PDF Yazdır e-Posta
Salı, 14 Ağustos 2012 12:05

HÜPP Grubu*

altAvrupa Nükleer Araştırma Merkezi, CERN (the European Organization for Nuclear Research), dünyanın en büyük ve en saygın bilimsel araştırma merkezlerinden biridir. Bu merkezde, İsviçre-Fransa sınırında bulunan Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (Large Hadron Collider, LHC) yardımıyla protonlar veya ağır iyonlar hızlandırılıp çarpıştırılmakta ve atom altı parçacıklarının özellikleri/etkileşimleri incelenmektedir. Proton demetlerini 7 TeV enerji seviyesine kadar hızlandırmak, yani 14 TeV enerjiye sahip çarpışmalar yapabilmek üzere tasarlanan BHÇ, henüz 8 TeV'de çalışmasına rağmen bu alanda dünya rekoru kırmıştır. BHÇ'nin 2014 yılı sonlarına doğru 13 TeV'de çalışması planlanmaktadır.

* "Herşey Üzerine Parçacık Programlama" parçacık fiziği öğrencilerinin kurduğu internet çalışma grubudur.

Son zamanlarda Higgs bozonu adayı yeni bir bozon buluşuyla da adından söz ettiren BHÇ deneyinin güvenliği zaman zaman gerek ülkemizde gerekse dünyada gündeme gelmiştir. Bu tür endişeler üzerine CERN' den bağımsız bilim adamlarınca 2003 yılında hazırlanan, 2008 yılında ise güncellenen BHÇ' nin güvenliliği üzerine teknik raporun özeti HUPP Grubu tarafından türkçeye çevrilmiştir.

Raporun tamamına ve konu üzerine ayrıntılı bilgiye çevirinin kaynakça bölümünden ulaşılabilir.