Nötrino'nun Gizemi PDF Yazdır e-Posta
Cuma, 10 Şubat 2012 16:41

A.M. Güler, ODTÜ Fizik Bölümü

Neutrino processNötrino atom altı parçacıklar içinde en gizemli olanı. Yaklaşık 80 yıldır deneysel ve kuramsal alandaki yoğun çalışmalar, nötrinonun özelliklerini anlamamıza yardımcı oldu. Buna rağmen onun hakkında yine de bilmediğimiz çok şey var. Nötrinoyu diğer yüklü leptonlar dan farklı kılan en önemli özellik kütlesinin çok küçük olmasıdır. Nötrinonun kütlesini ölçmek için tasarlanan deneyler bugüne kadar sadece üst limit koyabildiler. Bu üst limitlere göre elektron nötrino, elektrondan en az 230,000 kez daha hafiftir.