İçerik Tıklama Görünümü : 190743
CERN'de Higgs Benzeri Yeni Bir Bozon Keşfedildi. PDF Yazdır e-Posta
Çarşamba, 04 Temmuz 2012 22:07

CERN direktörü Rolf Heuer başkanlığında bugün gerçekleşen oturumda ilk defa yaklaşık 126 GeV kütlesinde yeni bir bozonun varlığının onaylandığı duyuruldu. Bu yeni parçacığın, fizik literatürüne "Higgs" parçacığı olarak girmiş olan bozonla uyumluluk gösterdiği belirtildi. Sonuçların kesinleşmesi için daha fazla veri toplanılması ve kesinlik ölçümlerinin yapılması beklenecek.

Açıklamadan sonra Higgs parçacığını bağımsız olarak öneren 7 fizikçiden biri olan ve isim babalığını yapan Peter Higgs'in kutlamaları kabul etmesi sırasında duygusal anlar da yaşandı. Stephen Hawking, BBC kanalına yaptığı açıklamada büyük öneme sahip buluşun Peter Higgs'e Nobel ödülü kazandırabileceğini söyledi. Bütün fizik çevrelerinin birleştiği görüşe göre bugün fizik tarihinde olduğu kadar "Dünya Bilim Tarihi" açısından da önemli bir gündü. Bir başka görüşe göre dünya tarihinde 1969'daki ay yürüyüşünden bu yana en büyük bilimsel olay gerçekleşti.

2009 yılında aktif olarak çalışmaya başlayan LHC'de uzun süredir Higgs bozonun doğrudan gözleminin yapılması bekleniyordu. Ancak gerek teknik aksaklıklar, gerek yetersiz veri ve gerekse deneydeki teknik zorluklar nedeniyle Higgs parçacığın gözlenebilirliği ancak bugün 5sigma (%99 C.L -güvenilirlik seviyesi-) civarına erişebildi. Sonraki aşamalarda bulunan parçacığın özellikle bozunum kanallarının Higgs ile uyumluluğuna bakılarak yeni parçacığın özellikleri saptanacak. Higgs parçacığının keşfi Standart Modelin tutarlılığını güçlendirmekle birlikte,  "Yeni Fizik" modellerine de kapı aralayacak.

Türkiye'den ATLAS ve CMS deneylerine katılan grupların deneyler adına yayınladıkları bildirileri aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz: